Hvad koster en fejlansættelse?

De fleste virksomheder – både store og små – har oplevet at ansætte en medarbejder, som ikke performer som ønsket, eller som ganske enkelt ikke passer ind i organisationen. En ansættelsesproces er i sig selv en omkostningstung affære, men en fejlansættelse koster endnu mere. Derfor kan det godt betale sig at bruge de nødvendige ressourcer på at ansætte den rigtige medarbejder første gang.

Tunge udgifter

Udgifterne forbundet med en fejlansættelse er store. Det kan let koste op imod 50-100 % af en årsløn. De fleste fejlansættelser opdages nemlig først efter 4-6 måneder og helt op til et år efter start. Altså efter endt prøveperiode, introforløb og træning.

Oveni det kommer den tid og de ressourcer, virksomheden bruger på hele ansættelsesprocessen: oprettelse af stillingsopslag, administration og læsning af ansøgninger, interviews osv. Men udgifterne stopper ikke der. Oplæring og træning af medarbejderen skal også regnes med. Det er ofte noget, som de øvrige kolleger står for, og det betyder tid væk fra deres daglige opgaver.

Det koster ikke kun økonomisk

Det handler ikke alene om økonomiske udgifter. En fejlansættelse kan også skade både internt i organisationen og eksternt hos samarbejdspartnere, når den forkerte medarbejder har fået tid til at sætte sine spor. Disse udfordringer kan sjældent gøres op i kroner og ører, men en dårlig stemning kan sprede sig som ringe i vandet. Fejlansættelser giver ringe i vandet med mistillid, nedsat performance og dårligere samarbejdsevner.

Ansæt den rigtige medarbejder første gang

Det er bestemt ikke altid let at finde den rigtige medarbejder til jobbet, for det kræver gode overvejelser, grundig forberedelse og tid. Ofte mere tid, end de fleste virksomheder har lyst – eller tid – til at bruge på det.

Men hvis du tænker på konsekvenserne ovenfor – hvad vil du så helst?

I artiklen ”Sådan undgår du fejlansættelser” får du gode råd til, hvordan du igennem en struktureret og gennemarbejdet ansættelsesproces ansætter den rigtige medarbejder i jobbet.

Har du brug for mere information om, hvordan du kan få hjælp til at ansætte den rigtige medarbejder første gang? Så er du velkommen til at kontakte os og høre meget mere om dine muligheder.

Skal vi gøre en forskel for jer?

Book en uforpligtende samtale, så vi kan finde ud af, om der er et match. 

Forløs de menneskelige og kommercielle potentialer med positiv psykologi