Fejlansættelser giver uheldige ringe i vandet

Det er dyrt at ansætte den forkerte medarbejder. Desværre har en fejlansættelse ikke bare økonomiske konsekvenser. Det kan koste dyrt på mange andre fronter også. Det gælder ikke mindst for mindre og helt små virksomheder med få ansatte.

Spreder sig som ringe i vandet

Der kan være flere årsager til en fejlansættelse – de mest gængse finder du her. Men uanset hvad årsagen er, så kan det få fatale konsekvenser at få den forkerte medarbejder ind i virksomheden. En fejlansættelse kan være direkte ødelæggende både internt og eksternt i organisationen, når den dårlige stemning spreder sig som ringe i vandet.

Splid i organisationen

Det forkerte match kan hurtigt påvirke stemningen på arbejdspladsen, skabe splid internt i organisationen og dermed få indflydelse på både produktivitet og performance. I særligt uheldige tilfælde er det også set, at dygtige medarbejdere har valgt at forlade deres arbejdsplads igennem flere år på grund af den dårlige stemning og de samarbejdsudfordringer, der fulgte med i fejlansættelsen af den nye medarbejder. Det tager lang tid at genskabe det knowhow, der dermed forsvinder. Selv efter at den ”forkerte” medarbejder er rejst, kan det tage lang tid at genopbygge de fejl og samarbejdsudfordringer, der nu er opstået.

Faktisk kan bare én forkert medarbejder påvirke et ellers godt og velfungerende team til at blive det stik modsatte. Det er tankevækkende.

Det skader også eksternt

Samarbejdet med eksterne partnere – kunder, leverandører og andre interessenter – kan let komme til at lide ved en fejlansættelse. Hvis din nyansatte medarbejder for eksempel ikke formår at skabe relationerne til de eksterne interessenter eller ikke forstår, hvordan samarbejdet skal dyrkes og vedligeholdes, så kan det i værste fald betyde, at dine kunder søger andre steder hen, at dine leverandører finder nye samarbejdspartnere, eller at andre boykotter jer. Og så kan den forkerte medarbejder hurtigt blive et dyrt bekendtskab.

Hvad gør man ved en fejlansættelse – nu og fremadrettet?

Hvis du på nuværende tidspunkt føler, at du har lavet en fejlansættelse, så tag en snak med din nye medarbejder. Find ud af, hvor skoen trykker. Kan I finde en løsning på problemet, eller er det i virkeligheden bedst at afslutte samarbejdet? Hvis I bliver nødt til at sige farvel, så sørg for at gøre det på en god måde. En uheldig afslutning på et samarbejde kan give dårlig omtale for jer som virksomhed og påvirke jeres muligheder i fremtidige rekrutteringer.

Find herefter ud af, hvad der gik galt – og sørg for at få løst de udfordringer inden næste ansættelse. Se eventuelt, hvordan du når i mål med den gode ansættelse her. 

Vil du høre mere?

Har du lyst til at høre mere om, hvordan du kan undgå at ansætte den forkerte medarbejder – eller har du brug for hjælp til at komme videre fra en fejlansættelse – så er du velkommen til at kontakte os og få en helt uforpligtende snak om dine muligheder.

Skal vi gøre en forskel for jer?

Book en uforpligtende samtale, så vi kan finde ud af, om der er et match. 

Forløs de menneskelige og kommercielle potentialer med positiv psykologi